Teoria Taranului

luni, 20 decembrie 2010

Despre fobii si frica de chestii

Mai intai sa definesc acesti doi termeni. Frica si Fobie.


Frica = sentiment negativ de intensitate medie, bazat pe un stimul exterior si care declanseaza mereu un raspuns de respingere sau evitare a contactului cu stimului respectiv.
Fobia = sentiment negativ de intensitate medie sau mare, bazat pe un stimul exterior, de cel mai multe ori irational si exagerata dar INOFENSIVA si care urmeaza tot un raspuns de evitare sau respingere.


Acum vroiam sa va zic de forme de manifestare si alte detalii de genu' dar mai bine va zic de femeia de 103 ani cu cont de facebook; sau stiu! va zic de fricile si fobiile mele. Pai, inainte aveam fobie de apa, fobie de paianjeni, fobie de caini.....de INALTIMI :) Le am in acest moment ? nup. au disparut. Si nu de unele singure.

IMPORTANT de stiut :
- trebuie sa constientizezi cand ai o frica si ce anume stimuleaza reactiile tale, de ce nu te poti controla. De acolo, pana la extirparea totala e fobiei, e putin de mers, arunc eu o piatra, oricare si va arat CA atat trebuie sa mergeti si ati reusit!
- nu trebuie tratata cu indiferenta sau ignorata orice frica sau fobie care o descoperiti devreme sau tarziu. Se pare ca au proprietatea de a se amplifica in timp si in intensitate si in impact psihologic, exact ca o avalansa.



Sau poti sa uiti ca ai citit asta si sa stai cu curu' umflat si celulitos si sa bagi şaişpe cârnaţi pe esofag in graba, in timp ce te uiti la tv la programele de Craciun care si-asa le baga in fiecare an, dar te entuziasmezi mereu ca asa esti tu doborat de halbe de bere si indopat in diete cu muzica tehno ca un pseudo-cocalar. Un robotel uman care asteapta, fara nici o jena, sa vina combustibilul spârcâit de pe pereti. cam atat. 
PIS! 

Un comentariu:

  1. Genial,pur si simplu genial:)Ador felul cum abordezi subiectele,le condimentezi cu putina ironie,putin umor si mult realism.Spui ce gandesti si ajungi direct la tinta:)N-am cuvinte!

    RăspundețiȘtergere