Teoria Taranului

marți, 20 decembrie 2011

Scurta sinteza despre astrologie

Definitie din Enciclopedia Britannica: 
ASTROLOGIE – "Prezicere care constă în interpretarea influentelor stelelor si planetelor asupra evenimentelor care se petrec pe Pământ si asupra destinului oamenilor. În Antichitate, era inseparabilă de astronomie. Îsi are originile în Mesopotamia (aprox. Mileniul III î. Hr), răspândindu-se apoi în India. Forma sa occidentală s-a dezvoltat în cadrul civilizatiei grecesti, în perioada elenistică. În cultura islamică a pătruns ca parte a traditiei grecesti si a fost preluată de cultura europeană în Evul Mediu prin filiera învătăturilor arabe. Conform traditiei grecesti, cerul este împărtit în functie de cele 12 constelatii ale zodiacului, iar stelele mari, care răsar la anumite intervale de timp, au o influentă spirituală asupra vietii oamenilor. Si în China antică astrologia a jucat un rol important. În perioada imperială, întocmirea unui horoscop pentru fiecare nou-născut si apoi a altor predictii, în momentele cheie ale vietii acestuia, a devenit o procedură obisnuită. Desi sistemul copernician a distrus perspectiva geocentristă necesară în astrologie, interesul pentru aceasta a continuat si în perioada modernă, considerându-se că semnele zodiacale influentează personalitatea umană."


De fapt este o magie divinatorie (considerata stiinta) bazata pe relatia dintre toate corpurile materiale ale universului, pe influenta corpurilor celeste asupra indivizilor, societatilor si evenimentelor de orice ordin. Are la baza un principiu fizic real: atractia universala si legea lui Newton: corpurile se atrag cu o forta direct proportionala cu masa lor si invers proportionala cu patratul distantei. Tehnica de studiu al caracterelor umane avand la baza astromantia (vezi astromantie). Astrologia babiloniana interpretra destinul omului dupa pozitia astrelor in momentul nasterii, precum si dupa miscarile, intalnirile si gradatiile culorilor acestor astre. Zodiacul traditional s-a nascut in Babilon, dar era un studiu mult mai aprofundat decat horoscoapele rudimentare din zilele noastre.


Parerea mea :
Astrologia este o pseudo-stiinta aplicabila practic, foarte controversata de Biserica si alte institutii, care poate sau nu poate sa-ti confere o incredere de sine mai mare, poate sau nu sa te ajute cu sanatatea (astrologia medicala), cu relatiile (astrologia relationala), astrologia karmica, astrologia natala si previzionala si care simpla cunoastere a lor, chiar si rudimentara, iti poate afecta viata (chiar daca scepticii o sa sara in sus zicand ca nu). Tineti minte ca orice informatie inseamna putere si de aceea ni se ascund atatea lucruri in lumea asta :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu