miercuri, 18 martie 2015

Conflictele din mijloacele de transport (part 1, maybe)


Ca orice om din Bucuresti, eu iau autobuzul, tramvaiul, metroul spre munca. Metroul e din alta categorie, deci nu o sa constituie subiectul acestui post. Am fost martor la cateva conflicte, pornind in primul rand de la aglomeratie. Sunt 3 faze ale conflictului:

1. etapa initiala cand are loc cauza conflictului, de obicei impingerea noului val de calatori in vechii calatori care zabovesc la usa si retaliaza vocal si gesticular.
2. conflictul propriu-zis cand sunt folosite urmatoarele expresii : "pe vremea lu' ceausescu", "inainte era asa", "tineretul din ziua de azi", "nu e vina mea", "daca vin greu masinile", "si noi trebuie sa ajungem la destinatie"; pot fi folosite unele sau toate, depinde de temperatura conflictului, daca este aprins de un batran, de obicei persoana mai tanara mentine starea de conflict indeajuns sa fie folosite toate expresiile de mai sus (o sa adaug la lista daca o sa fie cazul)
3. etapa finala si cea mai scurta etapa, cand conflictul se incheie brusc, de obicei cu cedarea celuilalt interlocutor prin retragere fizica sau verbala.

Ca sa nu fie aceasta descriere complet inutila, va prezint, poate in premiera, cateva sfaturi pentru a evita etapa initiala si daca s-a intamplat deja sa intrati in conflict, fara sa retaliati, cum puteti sa incheiati cat mai repede si mai "pasnic" :


  • daca ai calcat pe picior pe cineva, nu fa contact vizual si cere-ti scuze cu capul aplecat (daca e varstnic, e clar, s-ar putea sa nu mearga, deoarece tot poate intoarce tramvaiul sau autobuzul impotriva ta invocand cateva expresii de mai sus.
  • in caz ca ai pornit conflictul, nu spune nimic, orice spui va fi folosit impotriva ta, mai ceva ca la politie sau tribunal; paraseste mijlocul de transport si daca nu ai cum, trage o basina si spune-i ca meritau mai mult de atat;
  • in caz ca l-ai calcat pe picior sau te-ai impins in el, intoarce capul si aplica regula de aur din Ghidul Nesimtitului; acuza-l pe acuzator daca te ataca (daca nu a facut asta, mai calca-l odata) si spune-i ca poate sa protesteze mai intepator decat mirosul care-l emana natural;
  • in caz ca ai urmat pasii de mai sus, tine garda ca urmeaza sacosa pe spate sau palma venita de obicei din dreapta; astia nu le au cu picioarele, deci poti sa te aperi usor si sa dai peste genunchi; daca e aglomeratie, ghinion, o sa va bateti ca taurii, cap in cap, deci o sa pierzi ca ultimul spart daca nu esti pe pastile si energizante.
  • bravo, daca nu iesi din autobuz in urmatorul minut, sigur o sa fii filmat sau o sa fii caftit (si nu doar de mosnegi) sau amandoua. Indreapta-te spre cel mai apropiat colt de strada, alergand ca de caini si neuitandu-te deloc in spate. Mai fugi 3 strazi si uite-te si prin gunoaie ca sa nu pari suspect. Vezi daca e vreo bicicleta sau un alt mijloc de transport, de data asta fara alti martori si repeta totul de la capat.
  • BRAVO tinere! S-ar putea sa arati ca tipul din poza, dar sunt MANDRU DE TINE!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu