Teoria Taranului

miercuri, 20 iunie 2018

Decalogul Relațiilor


Well...I got into this. Mulți dintre voi mi-au dat mesaj, inclusiv mail-uri să fac și Decalogul Relațiilor *roll credits*, dar sincer am mai multe reguli acolo decât 10 standard.

Here we go. Am adunat si am centralizat toate informațiile deci le punem în ordine aleatorie.

1. Alegeți partenerul cu foarte mare atenție. Cu toții suntem atrași de oameni din multiple motive. Poate pentru că ne place cum miroase sau ne amintește de o persoană din trecut. Poate că ne aruncă într-o piscină cu cadouri și ne face să ne simțim importanți, dar să nu uităm să evaluăm acea persoană cum am evalua un prieten :
- caracter/temperament
- personalitate
- sistem de valori
- generozitatea lui/ei
- relația ei/lui dintre cuvinte și fapte
- relația ei/lui cu celelalte persoane

2. Cunoaște părerea partenerului tău despre relații. Suntem in vara 2018, unde fiecare avem propria noastră viziune despre relații și partenerul nostru ideal și puteți intra în conflict încă din faza incipientă. Nu vrei să te îndrăgostești de cineva care zice că oricum toata lumea înșeală sau se așteaptă la așa ceva. O să creeze drama/conflict acolo unde nu o să fie motiv.

3. Nu confunda sexul cu iubirea. Mai ales la începutul relației unde atracția și plăcerea sexului este des confundată cu sentimente intense.

4. Aflăți care îți sunt nevoile tale și așteptările în relație, apoi comunică-le direct și sincer față de partener. O relație (serioasă cel puțin) nu e un joc de ghicit. Mulți oameni se tem să își exprime nevoile și cumva le camuflează foarte bine. Rezultatul nu este cel scontat și ajung oamenii dezamăgiți că nu primesc ceea ce vor sau/și se enervează pe partener că nu s-au ridicat la așteptările *NECOMUNICATE*.

5. Intimitatea și apropierea nu poate avea loc fără onestitate, sinceritate. Partenerul tău nu îți poate citi mintea.

6. Respect. În absolut orice aspect. Respectul mutual păstrează reală legătura dintre voi, chiar și când atracția incipientă nu mai există.

7. Priviți-vă ca o echipă. Sunteți doi indivizi diferiți, unde vă aduceți contribuția amândoi cu atuu-uri, cunoaștere și puncte de vedere diferite. Valoarea unei echipe este conștientizarea și acceptarea diferențelor pentru a pune în valoare echipa!

8. Tot despre diferențe. Învățați amândoi să vă rezolvați conflictele, situațiile, diferențele. O ceartă nu îngroapă o relație, ci faptul că începi să îți insulți partenerul. Învață să faci față la ceea ce nu poți controla (sentimente negative în cazul acesta) care apar din diferențele dintre doi oameni. A refuza să comunici/să cooperezi/silent treatment sau să eviți conflictele orice ar fi, nu REPREZINTĂ o soluție. 

9. Dacă nu înțelegi sau nu îți place ce face partenerul sau cum se poartă cu tine, întreabă despre acest lucru și de ce o face. Vorbește și explorează, nu da cu presupusul și nu acuza. 



10. Rezolvați fiecare problemă pe măsură ce apare! Nu lăsați sentimentele negative să se îmbutelieze. Ceea ce se întâmplă în majoritatea relațiilor pornește de la sentimente rănite, care duc la înstrăinarea partenerilor sau mai rău.

11. Învățați să negociați. Majoritatea oamenilor din generația mea nu mai suportă un anumit rol, tipar, tipologie și cuplurile își crează propriile roluri unde se simt comfortabili în relație. Asta pentru că nevoile oamenilor sunt fluide și se pot schimba în timp, cum și viața cere schimbare, cele mai longevive relații sunt oameni care și-au schimbat și restructurat rolurile mereu!

12. Ascultă, dar ascultă într-adevăr, tot ceea ce îți comunică partenerul. Toate plângerile, toate îngrijorările lui/ei fără să o/îl judeci. În cea mai bună parte a timpului, omul are nevoie de un ascultător și atât ca să ne rezolvăm problemele și frustrările interne. Empatia și intimitatea emoțională este probabil cel mai important element dintr-o relație sănătoasă. Privește punctul de vedere al partenerului, la fel cum îl privești și pe al tău.

13. Nu lua nimic personal. Uneori cearta nu e din vina ta și poți să fii doar un sac de box sau o traiectorie aleatoare a unui fulger. 

14. Muncește mult pentru a câștiga apropierea partenerului. Apropierea și intimitatea (nu doar fizică, evident) se câștigă, nu se întâmplă de una singură. În absența ei, oamenii se răcesc și aici apar oportunități de înșelat. O relație bună nu este scopul final, este o luptă continuă, un proces menținut mereu prin atenție, afecțiune și respect.

15. Privește mai departe de prezent. Un mariaj este o înțelegere de a petrece viitorul împreună dar inainte de a face asta, asigurați-vă că sunteți amândoi pe aceeași frecvență și pe aceeași potecă.

16. Nu adormiți niciodată supărați unii pe alții. Faceți-vă mereu timp să vă rezolvați neînțelegerile.

17. Nu fiecare problemă o puteți rezolva cu o discuție serioasă sau o conversație. Planificați-vă un city break, o excursie pe munte! Printr-o activitate fizică, vă puteți și reconecta mai ușor.

18. Un pic de co-dependență nu strică dar evitați extremele! O dependență completă față de partener este o invitație spre o relație toxică și mai mult o povară decât un sprijin. Și desigur nefericire pentru ambii parteneri. Avem și noi prieteni, familie și toate trebuie să intre în echilibru.

19. Mențineți relația vie aducând noi interese, hobby-uri! Cu cât împărțiți mai multe pasiuni și interese comune, cu atât e relația voastră mai bogată și mai puternică la orice i-ar sta în cale. 

20. Bagă spontaneitate la greu. Surprize (chiar și mici) și multă distracție!

21. Mențineți-vă energia mereu și faceți sport împreună!

22. Recunoaște că fiecare relație va avea un suiș și un coborâș deci nu te va menține mereu mereu bucuros/bucuroasă. De aceea dacă lucrați împreună pentru a ajunge acolo, ca o echipă, puteți ajunge în mod ideal, la starea aceea de împlinire sufletească pentru amândoi.

23. Amintește-ți că iubirea nu este doar o comoditate din care intri sau ieși. Este un feeling unde amândoi participați în mod egal. Dacă interacționați amândoi în moduri diferite, iubirea poate apărea din nou, mai puternic ca prima oară chiar!

24. Nu fugi pur și simplu dintr-o relație proastă. E posibil să repeți același lucru cu următorul partener. Folosește-o ca pe o oglindă că să te privești pe tine însuți, să înțelegi ce anume din tine crează și dă ton relației! Schimbă-te pe tine întâi și apoi schimbă partenerul.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu